? Jakość wody wodociąg Głubczyce
Jakość wody wodociąg Głubczyce PDF Drukuj Email
Wpisany przez Joanna Papuga   
sobota, 13 kwietnia 2013 15:51

Z wodociągu Głubczyce zasilane są miejscowości: Głubczyce, Królowe, Zawiszyce, Głubczyce Sady, Równe, Kwiatoniów, Gadzowice, Gołuszowice, Nowe Gołuszowice, Zopowy Osiedle, Zopowy, Zubrzyce, Bogdanowice Kolonia, Krzyżowice, Nowy Rożnów, Nowa Wieś Głubczycka, Bernacice Górne, Bernacice, Widok, Grobniki, Bogdanowice.

 

 

Wyniki badań wody wykonane w 2018 r. na ujęciu nr 1 i 2 przy ulicy Powstańców 2 w Głubczycach

 

 

Lp. Wskaźnik Jednostka Wyniki Badań Metoda Dopuszczalne wartości wskaźnika*
1. Odczyn
pH 7,0
PN-EN ISO 10523:2012
6,5 - 9,5
2. Przewodność elektryczna właściwa
µS/cm 811
PN-EN 27888:1999 ≤ 2500
3. Mętność NTU 0,56
PN-EN ISO 7027:2016 ≤ 1
4. Barwa MgPT/l 5
PN-EN ISO 7887:2012 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
5. zapach
- akceptowalny PB-201 wyd. I z dn. 01.02.2013

akceptowalny

6.  smak
- akceptowalny PB-201 wyd. I z dn. 01.02.2013

akceptowalny

7. Ogólna liczba mikroorganizmów w 22o
jtk/ml
 nie wykryto

PN-EN ISO 6222:2004
-
8. Bakterie grupy coli
jtk/100ml 0
PN-EN ISO 9308-1:2014-12/1:2017-04
0
9. Escherichia coli jtk/100ml 0
PN-EN ISO 9308-1:2014-121:2017-04 0
10. Twardość

mg CaCO3/l

265
PN-ISO 6059:1999 60 - 500

o dH    st. niemieckie

16    
11. Radon -UJĘCIE NR 1 Bq/l 19,7 BCR/ZLGIG/1-022 100 Bq/l
Radon -UJĘCIE NR 2 Bq/l 24,3
12. Tryt Bq/l  <3,5 BCR/ZLGIG/1-017 100 Bq/l
13. Ra-226 Bq/l  <0,01 BCR/ZLGIG/1-002 0,5 Bq/l
14. Ra-228 Bq/l <0,02 BCR/ZLGIG/1-002 0,2 Bq/l

* zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz. 2294)

PN-EN ISO 7887:2002


Wyniki badań wody wykonane w 2018 r. na ujęciu nr 4w Głubczycach

Lp. Wskaźnik Jednostka Wyniki Badań Metoda Dopuszczalne wartości wskaźnika*
1. Odczyn
pH 6,7 PN-EN ISO 10523:2012
6,5 - 9,5
2. Przewodność elektryczna właściwa
µS/cm 691
PN-EN ISO 27888:1999 ≤ 2500
3. Mętność NTU 0,25
PN-EN ISO 7027:2016 ≤ 1
4. Barwa MgPT/l 5
PN-EN ISO 7887:2012 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
5. Zapach
- akceptowalny PB-201 wyd. I z dn. 01.02.2013 akceptowalny
6.  Smaku
- akceptowalny PB-201 wyd. I z dn. 01.02.2013 akceptowalny
7. Ogólna nliczba mikroorganizmów w 22oC
jtk/ml

nie wykryto


PN-EN ISO 6222:2004
-
8. Bakterie grupy coli
jtk/100ml 0

PN-EN ISO 9308-1:2014-12/1:2017-04
0
9. Escherichia coli jtk/100ml 0
PN-EN ISO 9308-1:2014-12/1:2017-04 0
10. Twardość mg CaCO3/l 394
PN- ISO 6059:1999 60 - 500
o dH st. niemieckie 23    
11. Radon Bq/l  10,9 BCR/ZLGIG/1-022 100 Bq/l
12. Tryt Bq/l  <3,5 BCR/ZLGIG/1-017 100 Bq/l
13. Ra-226 Bq/l  <0,01 BCR/ZLGIG/1-002 0,5 Bq/l
14. Ra-228 Bq/l  <0,02 BCR/ZLGIG/1-002 0,2Bq/l

* zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz. 2294)


PN-EN ISO 7887:2002
Poprawiony: poniedziałek, 23 kwietnia 2018 09:23
 


Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików tymczasowych (zw. cookie). Konfigurację stanu akceptacji plików tymczasowych umożliwiają ustawienia przeglądarki internetowej. Bez akceptacji plików tymczasowych nie jest możliwe pełne korzystanie ze strony. Informacje zawarte w plikach tymczasowych są niezbędne do poprawnego działania witryny, w tym do logowania się, ograniczania niewłaściwych reklam. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies przeczytaj informację o polityce plików cookies.

Zgadzam się na używanie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information